17-01-22
titulinis     pasiteirauti

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Turkiška virtuvė

Sakoma, kad yra trys didžiosios pasaulio virtuvės: kiniečių, prancūzų ir turkų. Turkiška virtuvė šalies svečiams visada pateikia malonių staigmenų.
Daugybę amžių tobulinta ir eksperimentuota, todėl šiandien turkiška virtuvė tai tikras meno šedevras. Receptų bei ingredientų įvairovė ir paprastumas – tai skanių patiekalų garantija.
Kebabai – tai patiekalai iš marinuotos arba žalios mėsos, kartais kepami ant iešmo, o kartais griliuje. Beveik kiekvienas Anatolijos rajonas turi savo ypatingąjį kebabą. Dažniausiai maistui Turkijoje yra naudojama aviena. Jos gabaliukai suverti ant iešmo ir kepti ant medžio anglies žarijų – tai žymusis „šiš kebab“, dabar žinomas daugelyje pasaulio valstybių. „Doner kebab“ ne mažiau žinomas turkiškos virtuvės patiekalas, gaminamas iš ant vertikalaus iešmo suvertos ir prie karšto griliaus besisukančios mėsos. Taip pat vertėtų paragauti kitų tipiškų mėsos patiekalų - „alanazik“, „sač kavurma“, „tandir“ ir įvairių rūšių „kofte“.
Baklažanas naudojamas daugelyje patiekalų: nuo „karniyarik“ ir „hünkarbegendi“ iki „patlican salatasi“ (baklažanų salotos) ir „patlican dolmasi“ (kimšti baklažanai). Baklažanai gali būti verdami kartu su svogūnais, česnaku ir pomidorais, vėliau patiekiami atšaldyti kaip „imam bayildi“.
Dar viena turkų virtuvės ypatybių – „pilav“ ryžių patiekalas, kurį nepatyrusiam virėjui yra sunku paruošti. Juodosios jūros regione yra gaminami ryžiai su smulkiomis žuvytėmis, vadinamas „hamsili pilav“. Kitas įdomus valgis iš to paties regiono – „miroloto“.
Biorekai ("börek") yra pyragaičiai iš sluoksniuotos tešlos su mėsos, sūrio, špinatų ar bulvių įdaru. Skanusis turkiškas jogurtas yra puikiai žinomas. Iš jo gaminamas patiekalas „džadžik“ („cacik“), kažkuo panašus į lietuviškus šaltus barščius be burokėlių. Nederėtų pamiršti paragauti ir manti su daugybe jogurto.
Nemaža patiekalų, keptų ant alyvų aliejaus, vadinami „zeytinyaglilar”. Vienas iš jų – Dolma. Taip gali būti vadinama vynuogių arba kopūsto lapai ir žalieji pipirai įdaryti ryžiais su prieskoniais. Taip pat derėtų paragauti ir „Baklali Enginar“ (su artišokais) ir „Tekmil Lahana“ (su kopūstais)
Turkiški saldumynai yra gerai žinomi visame pasaulyje. Gaminant tokius patiekalus kaip „sütlac”, „tavuk gögsü”, „kazandibi“, „helva“ ar „asure“,kaip pagrindinis ingredientas yra imamas pienas. Tačiau geriausiai žinomi pyragaičiai yra „baklava“ ir „kadavif“.
Tarp nacionalinių turkiškų gėrimų reikėtų paminėti tokius kaip: turkiška kava, turkiška arbata, airanas (ayran), shira, saglam, sahlep, ir boza. Turkiška kava patiekiama mažuose indeliuose, gali būti geriama be cukraus, su trupučiu cukraus arba labai saldi. Ji yra specifinio skonio. Nacionalinis alkoholinis gėrimas – anyžinė degtinė „raki“. Geriama gryna arba dažniausiai atskiedus vandeniu. Atskiedus pasikeičia gėrimo spalva, dėl to vietiniai žmonės praminė raki „liūto pienu“.
Sriubos Turkijoje yra taip pat labai populiarios. Jos gali būti skystos arba tirštos, bet jų pagrindas yra mėsos sultinys. Paprastai sriuba yra patiekiama pačioje pradžioje. Pati populiariausia sriuba, ko gero, yra iš lęšių („mercimek“), bet ir kitos rūšys nenusileidžia: „yayla“, „tarhana“, „asiran“, „guli“.

„Meze“ yra aperityvas, dažniausiai patiekiamas vakare, po darbų prieš vakarienę, arba maistą užgeriamą vynu arba raki. Po truputį ir lėtai valgomas meze sukelia apetitą prieš pagrindinį maistą. Meze gali būti: giozleme, kepinti baklažanai su jogurtu, basturma, „kisir“, humusas, žuvies maltinukai, ėriuko smegenys su daugybe citrinų sulčių. Daugumoje restoranų meze yra atnešama iškarto, vos tik užsisakius gėrimus.

 

Atgal

hey.lt - nemokamas lankytojų skaitliukas
top100 counter
www.stats.lt - tinklapiu reitingai, statistika, skaitliukas
e-center.lt skaitliukas