17-01-22
titulinis     pasiteirauti

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gyvenimas Turkijoje

 
Trumpai:
 
Ko reikia norint pateikti paraišką leidimui gyventi
·          3 užpildytų pareiškimo formų
·          6 pasinių nuotraukų
·          Paso
·          Nekilnojamojo turto dokumentų (TAPU)
·          Notariškai patvirtintos nekilnojamo turto dokumentų kopijos
 
Leidimo gyventi mokesčiai
1 metai - 300 EUR
Kaina gali keistis
Jei lankotės Turkijoje trumpai, tuomet užtenka tik turistinės vizos, kurią gaunate atvykę į šalį. Ji galioja 1 mėneį. Per ši laiką galima išvykti ir atvykti tiek kartų, kiek tik norite. Viza Lietuvos piliečiams šiuo metu kainuoja 10 EUR, kuriuos reikia sumokėti atvykus į Turkiją prieš praeinant pasų kontrolę.
Vizų reikalavimus galima rasti čia
Dauguma žmonių, norinčių pasilikti Turkijoje ilgiau nei 1 mėnesį, dažniausiai išvyksta iš šalies ir vėl sugrįžta su nauja turistine viza. Tai padaryti labai paprasta tuose Turkijos regionuose, kur organizuojamos vienos dienos kelionės į Graikijos salas. Nėra jokių apribojimų tokiam naujos vizos gavimo būdui, tačiau pasilikus ilgiau nei leidžia viza, teks mokėti didelę baudą, priklausančią nuo praėjusių dienų po vizos galiojimo skaičiaus.
Planuojant pasilikti šalyje ilgą laikotarpį, galite kreiptis dėl leidimo gyventi Turkijoje. Tą padaryti galima atvykus į vietinės policijos užsieniečių skyrių (Emniyet Müdürlüğü, Yabacılar Şubesi). Turistinėse vietose pareigūnai pripratę prie europiečių, tačiau nenusiteikite, kad su Jumis kas nors kalbės angliškai, todėl patartina į šią įstaigą keliauti su turko palyda, o dar geriau su savo nekilnojamojo turto agentu, kuris padėtų užpildyti paraišką. Užpildyta paraiška bus išsiųsta į Vidaus Reikalų Ministeriją (İçişleri Bakanlığı) patvirtinimui, o tai  gali užtrukti 2-8 savaites.
Jei neturite Turkijoje nekilnojamojo turto, galite gauti „turistinį“ leidimą gyventi, galiojantį 6-12 mėnesių ir kainuojantį  apie 200 EUR/6 mėn. ir 45 EUR už leidimo knygelę. Gaunant tokį leidimą teks įrodyti, kad turite bent 1800 USD santaupų. Jei turite nekilnojamojo turto, dirbate arba daugiau kaip 5 metus gyvenate Turkijoje, galite prašyti ilgalaikio leidimo gyventi šalyje, galiojančio 1 metus, kainuojančio apie 300 EUR plius 45 EUR už leidimo knygelę. Kiekvienos šalies piliečiams kainos yra skirtingos ir gali kisti. Šie leidimai Jums suteikia teisę pasilikti nustatytą laiką šalyje, bet ne dirbti. Jei norite pradėti savo verslą ar dirbti Turkijoje, Jums reikės gauti dar vieną leidimą.

 

Atgal

hey.lt - nemokamas lankytojų skaitliukas
top100 counter
www.stats.lt - tinklapiu reitingai, statistika, skaitliukas
e-center.lt skaitliukas